מעבר מקום מגורים של הורים גרושים: השפעות, חוקיות והמלצות
ד"ר עו"ד יריב וינצר אסטרטגיה ניהול משברים משפחתיים
מעבר מקום מגורים לאחר גירושין הוא נושא קריטי שמשפיע על הקשר בין ההורים לבין ילדיהם, ולכן יש להתייחס אליו ברצינות רבה. מרחק המגורים בין שני ההורים הוא בעל חשיבות עליונה לטובת הילד, שכן מרחק גדול עלול להפריע לשמירה על קשר רציף ועקבי, בעיקר מצד ההורה שאינו המשמורן, ולעיתים קרובות מדובר באב.
חשיבות הסמיכות במגורים
הסמיכות במגורים היא גורם מכריע ביצירת סביבה יציבה לילד. כאשר שני ההורים גרים קרוב אחד לשני, הילד יכול להמשיך בשגרת חייו בקלות – להישאר באותו בית ספר, לשמור על אותם חברים, ולהמשיך לפקוד את אותם מקומות בילוי. מצב זה מאפשר לילד ליהנות מהקשר עם שני ההורים בצורה מאוזנת ומיטבית, גם במהלך השבוע ולא רק בסופי שבוע.
קביעת מקום מגורים בהסכם גירושין
מומלץ להורים לכלול בהסכם הגירושין סעיף שמתייחס למרחק המותר למעבר מגורים, לרוב בצורה של קילומטרים או זמן נסיעה. כך ניתן להבטיח ששני ההורים יוכלו להמשיך ולהיות מעורבים בצורה משמעותית בחיי הילד גם לאחר המעבר.
מעבר מקום מגורים ללא הסכמה
מעבר של אחד ההורים למקום מגורים מרוחק, במיוחד ללא הסכמת ההורה השני, אינו חוקי כאשר הוא משפיע על זמני השהות של הילד עם ההורה האחר. במקרה כזה, ההורה שלא מסכים למעבר יכול לפנות לבית המשפט ולבקש צו מניעה דחוף למניעת המעבר. הדבר חשוב במיוחד כאשר מדובר במרחק גדול שמקשה על קיום הקשר בין ההורה לילד.
שינוי מען ורישום כתובת
הורה שמחזיק במשמורת בלעדית (בדרך כלל האם) יכול כיום לשנות את כתובת המגורים של הילדים במרשם האוכלוסין ללא אישור או ידיעת ההורה השני. עם זאת, כאשר ההורים חולקים משמורת באופן שווה, כל שינוי כתובת מחייב את הסכמת שני ההורים.
השפעות המעבר על הילד
מחקרים מראים שמעברי דירה בילדות יכולים להשפיע על בריאות הנפש של הילד ולהגדיל את הסיכון לדיכאון. לכן, חשוב לשקול בזהירות כל מעבר, ולוודא שהוא לא יפגע ביציבות ובתחושת הביטחון של הילד.
מעבר מגורים של האב
בעוד שהחוק מתייחס בעיקר למעבר של האם עם הילדים, חשוב להכיר בכך שגם מעבר של האב למקום מרוחק יכול להשפיע על הקשר עם הילדים. מעבר כזה מטיל נטל נוסף על האם ודורש מהילדים להשקיע מאמצים גדולים יותר כדי לשמור על הקשר עם האב, מה שעלול לפגוע ביציבות היחסים.
סיכום
מעבר מקום מגורים לאחר גירושין הוא החלטה משמעותית שצריכה להיעשות בשיתוף פעולה ובהתחשבות בצרכי הילד. החוק מחייב הסכמה בין ההורים למעבר משמעותי, וההמלצה היא לכלול את הנושא בהסכם הגירושין מראש, על מנת למנוע קונפליקטים משפטיים עתידיים. שמירה על קרבה גיאוגרפית בין ההורים היא המפתח לשמירה על קשר איכותי ורציף בין הילדים לשני הוריהם.
במהלך החודשים האחרונים נרשמו מספר פסקי דין חדשים וחשובים בנושא מעבר מגורים של הורים גרושים עם ילדיהם. הנה כמה מהן:
1. תלה"מ 65998-03-24 (אוגוסט 2024) - כבוד השופטת רונית גורביץ' קיבלה את בקשת האם למנות מומחה לבחינת בקשתה למעבר מגורים עם ילדיה עקב טענות לעבודה לא מספקת מצד העו"סית בתיק. החלטה זו מדגישה את החשיבות של בחינת טובת הילד בצורה יסודית ומקיפה טרם אישור מעבר מגורים.
2. תלה"מ 48031-06-23 (יולי 2024) - השופטת אורית בן דור ליבל דחתה בקשת האם למעבר מגורים למרחק של 60 ק"מ עם בנה בן ה-2. בהחלטה זו, העו"סית המליצה על מעבר למרחק קטן יותר של עד 20 ק"מ כדי למנוע פגיעה בקשר עם האב. ההחלטה מדגישה את הצורך בשמירה על קרבה גיאוגרפית שתאפשר קשר רציף עם שני ההורים.
3. תלה"מ 2745-11-23 (יולי 2024) - כבוד השופט מחמוד שדאפנה דחה בקשת האם למעבר מהצפון לדרום הארץ עקב החשש לפגיעה בקשר של הילד עם האב. השופט הבהיר שהמעבר לא מצדיק את ההשלכות החמורות על הקשר עם ההורה השני.
פסקי דין אלו מצביעים על גישת בתי המשפט לענייני משפחה בשנים האחרונות, המדגישה את החשיבות של שמירה על קשר רציף עם שני ההורים ומניעת פגיעה בטובת הילד בעת בחינת בקשות למעבר מגורים
コメント