top of page

אחריות הורית משותפת: נכתב על ידי ד"ר יריב וינצר, עו"ד, אסטרטג ומנהל משברים משפחתיים

 

.

   

 נכתב על ידי ד"ר יריב וינצר, עו"ד, אסטרטג ומנהל משברים משפחתיים

אחריות הורית משותפת: 

נכתב על ידי ד"ר יריב וינצר, עו"ד, אסטרטג ומנהל משברים משפחתיים

מבוא: מהי אחריות הורית משותפת

אחריות הורית משותפת היא תפיסה משפטית המבוססת על שוויון בין שני ההורים בגידול ילדיהם, גם לאחר גירושין או פרידה. גישה זו מחליפה את המונח הישן "משמורת", ומדגישה את שיתוף הפעולה והשותפות של שני ההורים בקבלת החלטות מהותיות הנוגעות לילדים, ללא היררכיה או העדפה לאחד מההורים.

בתי המשפט לענייני משפחה: גישה חדשה של אחריות הורית משותפת

בבתי המשפט לענייני משפחה, האחריות ההורית המשותפת הפכה לנורמה. פסיקות חשובות, כמו זו של כבוד השופט שאול שוחט משנת 2021 (עמ"ש 13008-02-21), הביאו לשינוי מהותי בשיח המשפטי ובאופן בו נקבעת ההורות לאחר גירושין.

פסקי הדין החשובים:

1. עמ"ש 13008-02-21: פסק הדין של כבוד השופט שוחט קובע באופן ברור כי המונח "משמורת" מיותר ואינו משרת את טובת הילד. בפסק הדין מוסבר כי יש להימנע משימוש במונח זה ולהעדיף את המונח "אחריות הורית משותפת", אשר משקף גישה שוויונית ושיתופית.

2. בע"מ 919/15: פסיקה זו של בית המשפט העליון, אשר מהווה אבן דרך נוספת בגישת האחריות ההורית המשותפת, קובעת כי אין קשר ישיר בין הגדרה הורית לשיעור המזונות, מה שמחזק את ההפרדה בין ההגדרות לבין הסדרי המזונות.

בפסקי הדין של בתי המשפט לענייני משפחה, מודגש הצורך בשמירה על הקשר של הילד עם שני הוריו בצורה מאוזנת, גם כאשר אחד מהם עובר למקום מגורים מרוחק. על פי הגישה החדשה, אין לסווג את אחד ההורים כהורה ראשי או משני, אלא יש לשאוף לכך שההורות תישאר משותפת גם במקרים מורכבים של רילוקיישן.

בתי הדין הרבניים: שמרנות מול גישות חדשות

בבתי הדין הרבניים, השיח עדיין מכיל את המונח "משמורת", וישנה נטייה לשמור על הגדרות מסורתיות. מבחינת בתי הדין, האחריות ההורית נבחנת לרוב דרך הפריזמה של חלוקת זמני השהות, ולא במונחים שוויוניים כמו בבתי המשפט לענייני משפחה.

דגשים עיקריים בפסיקות בתי הדין הרבניים:

1. שמרנות בהגדרה: בתי הדין נוטים להימנע מהגדרות שוויוניות כמו "אחריות הורית משותפת" כאשר חלוקת זמני השהות אינה שווה. זאת בניגוד לגישה החדשנית בבתי המשפט לענייני משפחה.

2. הגדרות על בסיס זמני שהות: במקרים בהם זמני השהות מתחלקים בצורה שווה או כמעט שווה, בתי הדין הרבניים עשויים להתייחס להגדרה משותפת של ההורים. עם זאת, כאשר זמני השהות אינם שווים, בתי הדין יעדיפו להגדיר את ההורה שמבלה יותר זמן עם הילד כ"משמורן" יחיד.

מחלוקות בין ההורים: רילוקיישן ושינוי מקום מגורים

נושא שינוי מקום מגורים (רילוקיישן) מעלה לעיתים קרובות מחלוקות בין ההורים, במיוחד כאשר מדובר במעבר למרחק משמעותי. בתי המשפט לענייני משפחה מטפלים במקרים כאלה תוך שמירה על עקרון האחריות ההורית המשותפת. לפי פסיקות מהשנים האחרונות, ההורים נדרשים להוכיח כי המעבר אינו פוגע בטובת הילד וכי ישנם הסדרים שיאפשרו שמירה על קשר רציף עם שני ההורים.

פסיקות מהשנתיים האחרונות:

תלה"מ 9654-01-18: פסיקה זו מתמודדת עם מקרה של מעבר למקום מגורים מרוחק, וקובעת כי יש לשמור על אחריות הורית משותפת גם במקרה של מעבר, תוך התאמה של הסדרי השהות והקשר עם ההורה הנותר.

סיכום: אחריות הורית משותפת לפי הפסיקה

הפסיקות האחרונות משקפות את השינוי המהותי שחל בתפיסת ההורות לאחר גירושין. בתי המשפט לענייני משפחה בישראל מאמצים את הגישה של אחריות הורית משותפת, הדורשת מההורים שיתוף פעולה ושוויון בקבלת החלטות, ללא הגדרות מפלות כמו "משמורת". בתי הדין הרבניים, לעומת זאת, עדיין נוקטים בגישה שמרנית יותר, אך ניתן לראות ניצנים של שינוי גם שם.

הבהרה משפטית:  

למען הסר ספק, כל המידע המופיע באתר אינו מהווה ייעוץ משפטי ואינו מהווה תחליף לו. בכל מקרה מומלץ לקבל ייעוץ משפטי פרטני וקונקרטי התואם לנסיבות העניין.

 

© כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין ד"ר עו"ד יריב וינצר, אדם וינצר

ד"ר יריב וינצר  0523232223  עו"ד אדם וינצר  0546149150



0 צפיות0 תגובות

コメント


bottom of page